luni, 26 ianuarie 2015

Modificari legislative privind salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in 2015





Salariul minim brut pe tara va fi majorat in anul 2015 in doua etape conform modificarilor legislative reglementate de HG 1091/2014 aprobat pe data de 11 Decembrie 2014.

Conform Hotararii Guvernului incepand cu data de 01 Ianuarie 2015 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 900 lei, cat a fost pana la finalul anului 2014, la 975 lei pentru un program complet de lucru de 8 ore/zi.

De asemenea, incepand cu data de 01 Iulie 2015, salariul minim brut pe tara va creste cu in 75 lei si va atinge valoarea de 1 050 lei.


Nu Uitati: Acordarea unui salariu mai mic decat cel minim pe ecomomie se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 1 000 lei si 2 000 lei.


Implicatiile modificarii salariului minim brut pe economie

Daca pentru salariati cresterea salariului minim brut pe economie reprezinta bani in plus pe care ii vor incasa incepand cu luna ianuarie 2015, pentru angajatori reprezinta o crestere atat a cheltuielilor salariale cat si a contributiilor datorate catre stat.

Pana la 31 Decembrie 2014, un angajator aloca pentru un salariat suma totala de 1 108 lei pentru acordarea unui salariu minim brut pe economie de 900 lei, incapand cu luna ianuarie 2015, un angajator va aloca suma de 1199 lei, cheltuielile acestuira inregistrand o crestere de 91 lei/salariat.

  Pentru cea de-a doua majorare, care urmeaza sa fie efectuata in a doua jumatate a anului viitor, respectiv in 1 iulie 2015, angajatorul va trebui sa scoata din buzunar inca 93 de leipentru a plati un salariu minim brut de 1.050 de lei.

Termenul de raportare pentru actualizarea datelor in REVISAL

 In functie de documentul ales (act aditional sau decizie  colectiva) pe care firmele il vor intocmi  si in baza carora vor opera modificarile in REVISAL acestea vor trebui sa respecte si termenul limita privind actualizarea informatiilor.

Conform HG nr. 500/2011, actul normativ care reglementeaza Registrul de Evidenta a Salariatior, orice modificare a salariului se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare. Acelasi act normativ prevede si o exceptie de la acest termen limita pentru inscrierea modificarii salariului in Revisal, in anumite situatii.
"Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora", ne comunica hotararea de Guvern de mai sus.
Daca angajatorii aleg varianta actelor aditionale pentru modificarile salariului minim brut pe economie, termenele sunt urmatoarele:
ü  pentru majorarea efectuata in 1 ianuarie 2015 termenul de transmitere este 29 ianuarie 2015,
ü  pentru marirea din 1 iulie 2015 data limita de transmitere este 27 iulie 2015.

In cazul in care  se intocmesc decizii colective, termenul pare sa fie unul mai strans, din moment ce exceptia de la regula, mentionata anterior, nu prevede prea clar care este data la care se prezuma ca angajatorul a luat cunostinta de continutul actului normativ. Daca se prezuma ca angajatorul a luat la cunostinta de modificarea salariului minim la data la care aceasta intra in vigoare, ar insemna ca si raportarea in Revisal ar trebui facuta chiar in prima zi a lunii respective.