Pentru ca anul 2015 nu putea veni fara celebrele modificari legislative, Ministerul Finantelor Publice a mai lansat in dezbaterea publica un proiect cu privire la aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile anuale consolidate, care transpune prevederi ale noii Directive Europene.
Desi tarile din Comunitatea Europeana nu folosesc acest regim pentru microintreprinderi, Romania opteaza pentru introducerea regimului pentru asimplifica si a reduce cheltuielile administrative pentru aceasta grupa de operatori economici, conform Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului.
Cui se adreseaza aceasta modificare?
Conform directivei europene, incepand cu anul 2015 sunt considerate microintreprinderi societatile care la data bilantului NU depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
1. Total active: 350 000 euro;
2. Cifra de afaceri: 700 000 euro;
3. Numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10 salariati.
Ce schimbari aduce noul sistem, conform proiectului de ordin?
Ministerul Finantelor Publice isi propune ca de la 1 ianuarie 2015 sistemul european de raportare financiara simplificat sa inlocuiasca sistemul simplificat de contabilitate introdus optional incepand cu anul 2011.
Noul sistem propus, cuprinde urmatoarele aspecte:
* Un bilant prescurtat si un cont prescurtat de profit si pierdere. Ambele componente ale situaţiilor financiare anuale vor cuprinde informaţii minime care trebuie prezentate conform Directivei.
** Un numar redus de informatii obligatorii ce trebuie prezentate, potrivit Directivei Europene, in notele explicative.
Acest proiect atrage dupa sine si alte modificari care urmăresc, de asemenea, diminuarea sarcinilor administrative pentru contribuabili:
1. Reducerea obligaţiilor de auditare
2. Se reglementează posibilitatea întocmirii unui raport unic al administratorilor, atunci când o societate are obligaţia să întocmească şi situaţii financiare anuale consolidate, pe lângă cele individuale.
3. Se introduce posibilitatea optării pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic şi de către entitățile nou-înfiinţate, care au dreptul potrivit legii să facă această opțiune.
Această prevedere oferă coerenţă în conducerea contabilităţii şi în modalitatea de raportare financiară pentru entităţile care au dreptul să opteze pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic.
4. Se prevede în mod explicit că pentru un exercițiu financiar poate fi depus doar un singur rând de situații financiare și sunt aduse clarificări în ceea ce priveşte corectarea erorilor constatate după depunerea situațiilor financiare anuale, în sensul că acestea se corectează la data constatării lor, potrivit reglementărilor contabile emise de instituțiile cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii.
Intregul comunicat de presa oferit de Ministerul Finantelor Publice cu privire la cele mentionate mai sus se regaseste pe site-ul Ministerului de Finante.
Speram ca simplificarile introduse la nivel comunitar vor fi benefice si avantajoase pentru sistemul nostru!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu