marți, 7 iulie 2015

10 Modificari importante din Codul Fiscal: Anul 2016 prevede o serie de modificari importante ale Codului Fiscal

Legislatia romana se va modifica substantial in anul 2016 iar noul Cod Fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare incepand cu data de 01 iunie 2016, modifica major reglementarile fiscale aplicabile in prezent.

Masurile impuse in anul 2016 vor avea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri si asupra economiei autohtone pe termen lung.

Odata cu nou legislatie, sistemul fiscal din Romania va fi modificat major la toate capitolele importante. Va prezentam mai jos cele mai importante modificari aduse Codului Fiscal de la 01 Ianuarie 2016.

Taxa pe valoare adaugata se va diminua cu cinci puncte procentuale
Incepand cu anul urmator cota standard de TVA pentru toate bunurile si serviciile va fi redusa de la 24% la 19% .
Tot anul viitor, noile reglementari introduc taxarea inversa pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare.

Impozitul de microintreprinderi

Dupa lungi dezbateri ale proiectului privind noul Cod Fiscal, impozitul pe venitul microintreprinderilor ramane 3%, desi s-a discutat si despre o impozitare progresiva a acestei categorii de firme.
Exceptie : pentru persoanele juridice nou infiintate care au cel putin un salariat se va aplica pentru primele 24 de luni, cota de  1% din venitul realizat. Aceasta cota se va aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni. Conditia referitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se face in termen de 60 de zile inclusiv, de la data inregistrarii persoanei juridice.
Conform noului Cod Fiscal, salariatul este persoana angajata cu norma intreaga cu contract individual de munca, potrivit  Codului Muncii. Conditia privind salariatul se considera indeplinita si daca microintreprinderea:

  • are persoane angajate cu contract individual de munca cu timp parțial daca fracțiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
  • are incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata

PFA- formele de organizare de tip partida simpla (PFA, PFI, cabinete medicale, cabinete de avocatura, etc.) vor plati contributii chiar daca sunt si salariate

Contributiile de asigurari vor fi obligatorii incepand cu anul 2016 pentru toate veniturile persoanelor care desfasoara activitati independente sau au drepturi de autor, indiferent daca persoanele fizice cu activitati independente sau drepturi de autor sunt concomitent salariateIn momentull actual pentru veniturile din drepturi de autor, persoanele care sunt concomitent salariate nu platesc contributia la asigurarile sociale de sanatate, care incepand cu anul urmator va fi obligatorie.
Tot din anul 2016, noul Cod Fiscal va introduce contributia la asigurarile sociale de pensii de 10,5% pentru toate veniturile din activitati independente, dar se va opta si pentru plata contributiei angajatorului de 15,3%.
Atentionare: Cei care nu opteaza pentru plata contributiei angajatorului ar putea beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, desi valoarea contributiei individuale in total contributii pentru pensie este de peste 40%.
De retinut: Baza de calcul pentru CAS si CASS este plafonata la nivelul a 5 salarii medii pe economie lunare, fiind astfel avantajate persoanele care realizeaza venituri mai mari de cca. 145.000 lei pe an.

Impozitul pe dividende se reduce la 5%

Noul Cod Fiscal micsoreaza considerabil impozitul stabilit veniturilor din dividende care va scadea de la 16% la 5%, dar stabileste in acelasi timp si ca CASS va deveni obligatorie pentru veniturile obtinute din dividende. In prezent, existenta unui contract de munca, scutea beneficiarul de venituri pe dividende de plata contributiei CASS.

Impozitarea salariilor

Incepand cu 01 ianuarie 2016 diurna va fi deductibila si pentru administratorii si directorii cu contract de mandat, acestia putand beneficia de diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice (2,5 * 17 lei = 42,5 lei).
Ca si in cazul salariatilor suma ce depaseste valoarea legala se va considera venit impozabil si se va taxa cu toate impozitele si asigurarile sociale.

Impozitarea veniturilor din chirii

Conform noilor reglementari aplicabile de la inceputul anului viitor, cota de cheltuieli forfetare deduse la calculul impozitului privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor va creste de la 25% la 40%.
Totodata, va creste baza de calcul la care se va aplica contributia la sanatate de la maximum 5 castiguri salariale medii brute pe an la maximum 5 castiguri salariale medii brute lunare. Astfel, contributia la sanatate va creste de la aproximativ 700 lei pe an, cat era valoarea maxima datorata pana acum, la aproximativ 8.000 lei pe an.

Taxa pe constructii speciale

Conform Codului Fiscal, incepand cu anul 2016 impozitul pe constructii speciale, care a fost introdus la inceputul anului 2014 va fi eliminat.
Impozitul sau “taxa pe stalp” este de 1,5% si trebuie achitat acum pentru mai multe tipuri de constructii detinute de firme, ca de exemplu:
  • centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice;
  • statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
  • piste si platforme;
  • sonde de titei, gaze si sare;
  • rampe de incarcare – descarcare;
  • cosuri de fum si turnuri de racire;
  • iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
  • ecluze si ascensoare;
  • baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
  • infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console);
  • platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
  • constructii pentru transportul energiei electrice;
  • lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii.
Impozitul pe cladiri

Conform noului sistem, incepand de la data de 01 ianuarie 2016, cladirile vor fi impozitate in functie de destinatie (rezidentiale, nerezidentiale sau mixte), si nu in functie de proprietar (persoana juridica sau fizica).
Cotele de  impozit:
  • pe cladiri rezidențiale va fi cuprinsa intre 0,08 % – 0,2%, fața de cota actuala 0,1 %;
  • pe cladiri nerezidențiale va fi cuprinsa intre 0,2%-1,3%;
  • pe cladiri nerezidentiale destinate domeniului agricol va fi de 0,4%
Persoanele fizice vor fi obligate sa faca evaluarea cladirilor nerezidentiale pentru a se stabili valoarea impozabila (evaluarea/reevaluarea este obligatorie la 5 ani, in caz contrar cota de impozit este 2%).
Se va renunta la cresterea progresiva a taxei locale pentru mai multe proprietati detinute de o persoana fizica ( 65% pentru a doua, 150% pentru a treia, 300% pentru a patra si urmatoarele).
In cazul persoanelor juridice, reevaluarea este obligatorie la 3 ani, iar fara reevaluare cota de impozit poate ajunge la 5%-10% in functie de ceea ce stabileste autoritatea locala.

Impozitul pe teren

Pentru terenurile situate in  intravilan au fost introduse limite minime și maxime, pe ranguri de localitați și zone si a fost introdusa posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv in domeniul agricol.
Limita minima scade cu 20%, iar limita maxima creste cu 100%.

Accize

Reglementarile aplicabile de anul urmator scad accizele la carburanti cu pana la 20%, atfel:
  • Acciza la motorina va scadea cu 20% ( de la 1897,08 lei / 1000 litri la 1518,04 lei / 1.000 litri);
  • Acciza la benzina fara plumb va scadea cu 18,62% ( de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1.000 litri);
  • Acciza la benzina cu plumb  va scadea cu 16,28% a ( de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1.000 litri) Reașezarea nivelurilor accizelor pentru alcool și bauturile alcoolice.
Accizele la bauturile alcoolice vor fi micsorate, urmand ca de la 1 ianuarie:
  • Acciza la bere sa scada cu 15,38% (de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato)
  • Acciza la vinuri spumoase sa scada cu 70% a accizelor (de la 161,33 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs) și cu 77,7%, pentru bauturi fermentate spumoase (de la 213,21 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs)
  • Acciza la alcool etilic sa scada cu 30% (de la 4738,01 lei / hl alcool pur la 3306,98 lei / hl alcool pur)
In acelasi timp, vor fi eliminate accizele pentru cafea,  dar si pentru produsele de lux (bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme, barci).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu