joi, 17 septembrie 2015

Codul Fiscal pentru anul 2016 a fost publicat in Monitorul Oficial

Modificarile aduse de noul Cod Fiscal (Legea nr. 227/2015) - anul 2016 - 

Odata cu noua legislatie, sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major la toate capitolele importante. Va prezentam mai jos cele mai importante schimbari aprobate intr-un final in luna septembrie 2015.

Observatii preliminare:

·         Se remarca reducerea taxei pe valoarea adaugata, cota generala la 20%, insotita de o scadere a TVA pentru livrarile de carti, manuale, ziare, reviste la cota de 5%, cota ce se aplica de altfel si pentru accesul la competitiile sportive, evenimentele culturale etc.
·         Regasim si cresteri de taxe cum ar fi majorarea taxelor locale datorate de persoanele fizice pentru locuintele detinute, remarcandu-se majorari substantiale si de mai multe ori pentru locuintele folosite ca sedii pentru desfasurarea de activitati independente, respectiv observam o extindere a tipurilor de venituri pentru care se datoreaza asigurari sociale pensii sau contributii individuale la sanatate, ce nu se platesc conform Codului fiscal actual.

Sa parcurgem elementele principale de impozitare printr-o foarte scurta analiza, amintind desigur ca toate celelalte elemente nesupuse analizei sunt importante pentru tranzactiile ce fac obiectul actului normativ.


MICROINTREPRINDERI

Este o microintreprindere societatea ce realizeaza la finele exercitiului anterior venituri impozabile mai mici de 65.000 euro la cursul de la finele exercitiului iar ponderea serviciilor de consultanta si management NU este mai mare de 20% in total venituri. 

Impozitul pe venitul microintreprinderii este de 3%.

O microintreprindere ce inregistreaza un salariat este impozitata cu o cota de 1% pentru primele 24 luni de activitate daca asociatii/actionarii nu au mai detinut titluri financiare la alte persoane juridice.

Daca societatea a fost infiintata pe un termen limitat, durata minima a societatii este de 48 luni.


IMPOZITUL PE PROFIT

Impozitul pe profit se datoreaza in cota de 16%, cota generala. Daca societatea desfasoara activitati din domeniul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, impozitul mai sus amintit nu poate sa fie mai mic de 5% din total venituri realizate.

Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

Se remarca noua definitie a cheltuielii deductibile conform careia sunt deductibile cheltuielile efectuate in scopul realizarii activitatii economice.

Se remarca totodata introducerea in Codul fiscal a unei proceduri similare celei de corectare a erorilor contabile in sensul ca daca in anul curent se identifica o eroare de calcul a impozitului pe profit aferenta unui exercitiu inchis iar eroarea este nesemnificativa, corectarea se face pe seama profitului anului curent. Daca eroarea este semnificativa se impune o corectare pe seama rezultatului fiscal al anului la care se refera eroarea.
   
Dintre modificarile punctuale la impozitul pe profit amintim:

1.      Facilitatea de profit reinvestit se acorda atat pentru echipamentele din grupa 2.1 cat si din clasa 2.2.9 din Catalogul mijloacelor fixe, respectiv Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) si Calculatoare electronice si echipamente periferice. Masini si aparate de casa, control si facturat. Observam extinderea bunurilor aflate in sfera profitului reinvestit si largirea sferei catre calculatoare si echipamente de facturare.

2.      Se extinde categoria de venituri neimpozabile pentru sumele colectate de operatorii responsabili cu gestionarea deseurilor.


3.      Cheltuielile de protocol sunt deductibile in cota de 2% asupra profitului contabil la care se adauga cheltuiala cu impozitul pe profit si cheltuiala de protocol. Nu se fac ajustari fiscale, se porneste de la profitul brut contabil.

4.      Cheltuielile sociale se pot acorda in valoarea de pana la 5% din cheltuielile cu salariile - retinem majorarea plafonului.


5.      Cheltuielile de sponsorizare reduc impozitul pe profit in procentul de 0,5% (5 la mie) din cifra de afaceri, fara a depasi 20% din impozitul pe profit si se pot reporta pe o perioada de 7 ani. Observam majorarea procentului din cifra de afaceri.

6.      Pentru imprumuturile pe termen lung de la alte entitati se reduce la 4% nivelul ratei dobanzii cand acesta este in valuta ce poate fi deductibila, conditionat de gradul de indatorare. Anterior acest procent era de 6%.


7.      In cazul achizitiei mijloacelor de transport se accentueaza faptul ca amortizarea este limitata la 1.500 lei/luna iar valoarea ce depaseste aceasta suma este nedeductibila chiar daca mijlocul de transport este vandut cu profit.

8.      Se mentine regula generala a platilor trimestriale de impozit pentru primele 3 trimestre, pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a incheiat trimestrul, cu depunerea pana pe data de 25 martie a anului urmator a declaratiei anuale de impozit pe profit.


 IMPOZITUL PE DIVIDENDE

Dividendele platite de o societate, persoana juridica romana, catre o alta persoana juridica romana se impoziteaza cu procentul de 16%.

 Foarte important: nu se aplica impozitul pe dividende daca persoana ce incaseaza dividendul detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an.

Incepand cu 1 ianuarie 2017, impozitul pe dividende este in procent de 5%.



TAXA PE VALOAREA ADAUGATA

Cota generala aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2016 pentru TVA este de 20%.

Se aplica urmatoarele cote reduse:
-   cota de 9% pentru medicamente, cazarea in sectorul hotelier, alimente, servicii de restaurant si catering.
-  se extinde aplicarea cotei reduse de 5% pentru carti, manuale scolare, reviste si pentru accesul la evenimente culturale sau sportive, accesul la muzee, case memoriale, targuri sau expozitii.
- se pastreaza cota de TVA de 5% si pentru vanzarea de locuinte sociale in schimb se modifica conditiile de aplicare in sens favorabil cumparatorului.


Se pastreaza deductibilitatea limitata la 50% pentru mijloacele de transport persoane cand nu sunt utilizate in mod exclusiv in activitati economice.
Se introduce o masura tranzitorie pentru ajustarea TVA pentru alte bunuri decat cele de capital cand acestea nu mai sunt folosite in activitati taxabile.
Se pastreaza plafonul de 220.000 lei, reprezentand 65.000 euro la data aderarii, reprezentand plafonul de scutire de TVA.

Se extind masurile de taxare inversa (simplificare a TVA fara plata efectiva a TVA) pentru:
-    cladiri, parti de cladire si terenuri;
-    furnizarile de telefoane mobile;
-   furnizarile de console de jocuri, tablete pc si laptopuri.


IMPOZITUL PE VENITUL PERSOANEI FIZICE

Cota generala de impozitare este de 16% iar tendinta este de extindere a categoriilor de venituri pentru care se datoreaza asigurari sociale (contributii la pensii sau contributii la sanatate).

 Sa analizam punctual astfel de situatii.
1. Impozitul pe venitul din salarii este de 16%. Se modifica deducerile personale.


Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.500 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 300 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 400 lei;
-pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 500 lei;
-pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 600 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 800lei.


Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.501 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.

2. Aspecte privind impozitarea PFA. Exista si in legislatia anterioara obligatia platii impozitului pe venit de 16% cat si a contributiei de sanatate stabilite la nivelul venitului net.

 Raportandu-ne comparat la obligatiile de plata ale unui PFA observam introducerea obligatorie a contributiei individuale la pensii in procent de 10,5% din venitul net realizat de o persoana. Aceasta contributie este plafonata superior la un plafon anula de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni.
Aceasta contributie se plateste chiar daca persoana fizica autorizata este salariata la un angajator.

Daca PFA doreste sa beneficieze de pensie intreaga, optional achita si contributia de 15,8%, contributia angajatorului.
Comparand cu situatia de astazi a Codului fiscal din 2015, acestea sunt contributii noi ce nu sunt platite de un PFA ce este deja salariat. PFA-ul datoreaza contributia la pensii in acest moment daca veniturile realizate din profesii/activitati independente sunt singurele sale venituri, lucru de altfel normal.

Baza de calcul a contributiei la pensii este decisa de persoana fizica si aceasta nu poate sa fie mai mica decat 35% din salariul mediu pe economie, de obicei se alege salariul mediu pe economie, si nici mai mare de 5 ori salariul mediu pe economie.

3. Cazuri particulare - situatii ce ne obliga sau ne scutesc la plata contributiei la sanatate.

Pentru veniturile realizate din cedarea folosintei bunurilor, fata de reglementarile din anul curent, se mareste plafonul cotei cheltuielilor forfetare la 40%, iar baza de calcul a contributiei la asigurarile de sanatate nu va depasi nici in anul 2016 suma de 5 ori salariul mediu brut pe economie.

Pentru persoanele ce realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se retine prin stopaj la sursa, procedura cea mai des intalnita si in anul curent, baza de calcul a contributiei de sanatate o reprezinta venitul brut contractat din care se scade o cota de cheltuiala forfetara in procent de 40%.

In anul 2016, nu se datoreaza contributie de asigurari de sanatatepentru drepturile de proprietate intelectuala, cand persoana fizica realizeaza si alte venituri supuse deja contributiei la sanatate, cum ar fi venituri din salarii, venituri din pensii, venituri din activitati independente, venituri din alte surse, conform art. 171 alin. (4) din noul Cod fiscal.
Pentru veniturile din investitii, si analiza noastra are in mod special in vedere veniturile din dividende incasate de persoanele fizice, baza de calcul a contributiei este venitul brut din dividende (nu dividendul net), incasate in anul anterior, iar impozitarea se face ANAF prin decizie de impunere.

In anul 2016, nu se datoreaza contributia de sanatate, daca persoana fizica ce incaseaza dividendele, realizeaza in aceeasi perioada fiscala, venituri supuse deja contributiei la sanatate, cum ar fi venituri din salarii, venituri din pensii, venituri din activitati independente, conform art. 176 alin. (7) din noul Cod fiscal.
 Practic, in anul 2016 este acelasi regim privind contributia de sanatate la veniturile din dividende incasate de persoanele fizice.
 In anul 2017, veniturile din dividende intra in sfera de plata a contributiei individuale la sanatate, iar baza de calcul nu poate sa fie mai mare decat de 5 ori salariul mediu brut pe economie, conform art. 176 alin. (5) din Codul fiscal. Acest lucru trebuie coroborat cu reducerea impozitului pe dividend, prognozata tot pentru anul 2017.


TAXELE SI IMPOZITELE LOCALE

Pentru anul 2016, persoana ce detine o locuinta in proprietate la data de 31 decembrie 2015, datoreaza pentru aceeasi cladire, un impozit, ce se calculeaza influentat de trei parametrii:
a)      o crestere semnificativa a bazei de impozitare aferente unei suprafete de 1 metru patrat de constructie, la suma de 1.000 lei, conform art. 457 alin. (2) din Codul fiscal. Si aceasta valoare va fi influentata de rangul localitatii si de vechimea constructiei, insa observam ca va fi o crestere de impozitare de cel putin 6,95%, numai prin majorarea valorii de referinta aferenta unui metru patrat de constructie. Aceasta majorare de impozit este obligatorie pentru proprietarul locuintei, chiar daca Primaria decide sa pastreze actuala cota de impunere.

b) procentele de impozitare pentru cladirile rezidentiale sunt intre 0,08% si 0,2%, valoarea aplicabila intr-un an fiind stabilita de Consiliul local. Daca ne raportam strict doar la procentele de impozite, observam posibilitatea Directiilor de specialitate din cadrul autoritatii publice locale sa aplice impozite cel putin duble. 

c) intervine o impozitare diferentiata in functie de scopul folosintei respectivei locuinte. Daca in aceasta se desfasoara activitati economice, respectiv isi are sediul o societate sau isi desfasoara activitatea o persoana fizica ce practica o activitate independenta sau este sediul declarat pentru un PFA, intreprindere individuala sau asociatie familiala, impozitele stabilite de Primarie sunt in procent intre 0,2% si 1,3%, conform art. 458 alin. (1) din Codul fiscal. Aceste procente permit majorarea impozitului cu pana la nivelul de 13 ori fata de nivelul actual.

Cu toate acestea, aceste procente reduse de impozitare, daca valoarea locuintei a fost stabilita printr-un raport de evaluare facut in ultimii 5 ani, respectiv daca locuinta a fost achizitionata/construita in ultimii 5 ani. Daca locuinta a fost achizitionata/construita intr-o perioada anterioara mai mare de 5 ani sau daca nu exista o reevaluare in ultimii 5 ani, cota de impozit este de 2% din valoarea de referinta determinata chiar de Codul fiscal, pornind de la o suma de 1.000 lei/metru patrat de constructie, conform art. 458 alin. (4) din Codul fiscal. In acest caz, impozitul poate sa depaseasca si de 20 de ori nivelul actual.
Apar doua situatii particulare, ce trebuie mai bine analizate, respectiv ce se intelege in mod real prin activitate economica, deoarece notiunea fiscala este doar de a realiza furnizarea de bunuri/prestarea de servicii si lucrari pe piata, si daca doar o parte din aceasta locuinta, sa zicem doar o camera dintr-un apartament este locatia unde se desfasoara activitatea economica.

Din perspectiva desfasurarii activitatii economice, legiuitorul ne prezinta ca fiind o diferenta intre a presta servicii si a fi o locuinta rezidentiala, doar decontarea cheltuielilor cu intretinerea si utilitatile, conform art. 459 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Intrebarile de substanta sunt: daca in aceasta locuinta exista doar sediul oficial al unei societati, sau sediul oficial al unui PFA, iar aceste entitati isi desfasoara activitatea in alta locatie, se datoreaza un impozit majorat?

In mod normal, raspunsul este nu, insa depinde de foarte multi factori. In unele cazuri, criteriul de existenta a societatii sau criteriul de recunoastere a acelei activitati independente este chiar detinerea acestui spatiu. Prin urmare, suntem rezervati in a afirma in totalitate ca nu se datoreaza impozit majorat.
Daca in incinta acelei locuinte, cunoastem cu certitudine ca intr-o camera se desfasoara activitati economice, iar restul locuintei este folosit chiar cu o destinatie rezidentiala, in acest caz impozitarea este mixta, in sensul ca impozitul majorat se datoreaza numai pentru suprafata acelei camere, iar pentru restul locuintei, se va calcula si datora un impozit cu cota redusa.

Foarte important: in calitate de persoana fizica proprietar al unei locuinte, doar in cazul in care in aceasta se desfasoara si activitati economice, trebuie sa depuna la Directia de specialitate a autoritatii locale, o declaratie speciala, conform art. 495 lit. a) din Codul fiscal.
Consideram necesar ca acest temei normativ sa il prezentam, pentru o mai buna edificare a faptului ca nu toti proprietarii de locuinte depun aceasta declaratie, ci numai cei ce detin cladiri nerezidentiale sau cu destinatie mixta, dupa cum urmeaza: "Art. 495. - In vederea stabilirii impozitelor si taxelor locale pentru anul fiscal 2016, se stabilesc urmatoarele reguli:

a) persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta au obligatia sa depuna declaratii pana la data de 29 februarie 2016, conform modelului aprobat prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romanei, Partea I, a prezentului cod. (...)".

Si societatile ce detin in proprietate o constructie vor depune o declaratie speciala de impunere, pentru constructiile existente in patrimoniu la data de 31 decembrie 2015. Persoanele juridice ce detin constructii platesc in anul 2016 un impozit pe cladiri astfel:
a) pentru constructiile rezidentiale aflate in proprietate, cota este intre 0.08% si 0,2% din valoarea impozabila a constructiei;
b) pentru constructiile nerezidentiale, cota este intre 0,2% si 1,3% din valoarea impozabila a constructiei.

Baza impozabila se actualizeaza la 3 ani, prin efectuarea unei reevaluari. In cazul in care nu se efectueaza o reevaluare in ultimii 5 ani, cotele anterioare enumerate se majoreaza la 5%, conform art. 460 alin. (1), (2) si (8) din Codul fiscal.

ACCIZA

Se pastreaza structura produselor accizabile existente si in 2015 (accize armonizate si accize nearmonizate). Nivelul accizei pentru principalele produse accizabile este: 
a.benzina fara plumb: 2035,40 lei pentru 1.000 litri, respectiv 2.03 bani/litru.
b.alcool etilic: 3306,98 lei/ hl alcool.


S-a eliminat acciza nearmonizata de lux pentru iahturi, autoturisme cu capacitate cilindrica mai mare de 3.000 cmc, confectii din blanuri etc. Raman ca produse supuse accizelor nearmonizate lichidul cu nicotina din tigareta electronica si tutunul continut in produse din tutun incalzit.

Despre taxa pe constructii datorata la buget.

Ramane in procent de 1%, urmand sa fie abrogata cu 1 ianuarie 2017.

marți, 7 iulie 2015

10 Modificari importante din Codul Fiscal: Anul 2016 prevede o serie de modificari importante ale Codului Fiscal

Legislatia romana se va modifica substantial in anul 2016 iar noul Cod Fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare incepand cu data de 01 iunie 2016, modifica major reglementarile fiscale aplicabile in prezent.

Masurile impuse in anul 2016 vor avea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri si asupra economiei autohtone pe termen lung.

Odata cu nou legislatie, sistemul fiscal din Romania va fi modificat major la toate capitolele importante. Va prezentam mai jos cele mai importante modificari aduse Codului Fiscal de la 01 Ianuarie 2016.

Taxa pe valoare adaugata se va diminua cu cinci puncte procentuale
Incepand cu anul urmator cota standard de TVA pentru toate bunurile si serviciile va fi redusa de la 24% la 19% .
Tot anul viitor, noile reglementari introduc taxarea inversa pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare.

Impozitul de microintreprinderi

Dupa lungi dezbateri ale proiectului privind noul Cod Fiscal, impozitul pe venitul microintreprinderilor ramane 3%, desi s-a discutat si despre o impozitare progresiva a acestei categorii de firme.
Exceptie : pentru persoanele juridice nou infiintate care au cel putin un salariat se va aplica pentru primele 24 de luni, cota de  1% din venitul realizat. Aceasta cota se va aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni. Conditia referitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se face in termen de 60 de zile inclusiv, de la data inregistrarii persoanei juridice.
Conform noului Cod Fiscal, salariatul este persoana angajata cu norma intreaga cu contract individual de munca, potrivit  Codului Muncii. Conditia privind salariatul se considera indeplinita si daca microintreprinderea:

  • are persoane angajate cu contract individual de munca cu timp parțial daca fracțiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
  • are incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata

PFA- formele de organizare de tip partida simpla (PFA, PFI, cabinete medicale, cabinete de avocatura, etc.) vor plati contributii chiar daca sunt si salariate

Contributiile de asigurari vor fi obligatorii incepand cu anul 2016 pentru toate veniturile persoanelor care desfasoara activitati independente sau au drepturi de autor, indiferent daca persoanele fizice cu activitati independente sau drepturi de autor sunt concomitent salariateIn momentull actual pentru veniturile din drepturi de autor, persoanele care sunt concomitent salariate nu platesc contributia la asigurarile sociale de sanatate, care incepand cu anul urmator va fi obligatorie.
Tot din anul 2016, noul Cod Fiscal va introduce contributia la asigurarile sociale de pensii de 10,5% pentru toate veniturile din activitati independente, dar se va opta si pentru plata contributiei angajatorului de 15,3%.
Atentionare: Cei care nu opteaza pentru plata contributiei angajatorului ar putea beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, desi valoarea contributiei individuale in total contributii pentru pensie este de peste 40%.
De retinut: Baza de calcul pentru CAS si CASS este plafonata la nivelul a 5 salarii medii pe economie lunare, fiind astfel avantajate persoanele care realizeaza venituri mai mari de cca. 145.000 lei pe an.

Impozitul pe dividende se reduce la 5%

Noul Cod Fiscal micsoreaza considerabil impozitul stabilit veniturilor din dividende care va scadea de la 16% la 5%, dar stabileste in acelasi timp si ca CASS va deveni obligatorie pentru veniturile obtinute din dividende. In prezent, existenta unui contract de munca, scutea beneficiarul de venituri pe dividende de plata contributiei CASS.

Impozitarea salariilor

Incepand cu 01 ianuarie 2016 diurna va fi deductibila si pentru administratorii si directorii cu contract de mandat, acestia putand beneficia de diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice (2,5 * 17 lei = 42,5 lei).
Ca si in cazul salariatilor suma ce depaseste valoarea legala se va considera venit impozabil si se va taxa cu toate impozitele si asigurarile sociale.

Impozitarea veniturilor din chirii

Conform noilor reglementari aplicabile de la inceputul anului viitor, cota de cheltuieli forfetare deduse la calculul impozitului privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor va creste de la 25% la 40%.
Totodata, va creste baza de calcul la care se va aplica contributia la sanatate de la maximum 5 castiguri salariale medii brute pe an la maximum 5 castiguri salariale medii brute lunare. Astfel, contributia la sanatate va creste de la aproximativ 700 lei pe an, cat era valoarea maxima datorata pana acum, la aproximativ 8.000 lei pe an.

Taxa pe constructii speciale

Conform Codului Fiscal, incepand cu anul 2016 impozitul pe constructii speciale, care a fost introdus la inceputul anului 2014 va fi eliminat.
Impozitul sau “taxa pe stalp” este de 1,5% si trebuie achitat acum pentru mai multe tipuri de constructii detinute de firme, ca de exemplu:
  • centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice;
  • statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
  • piste si platforme;
  • sonde de titei, gaze si sare;
  • rampe de incarcare – descarcare;
  • cosuri de fum si turnuri de racire;
  • iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
  • ecluze si ascensoare;
  • baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
  • infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console);
  • platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
  • constructii pentru transportul energiei electrice;
  • lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii.
Impozitul pe cladiri

Conform noului sistem, incepand de la data de 01 ianuarie 2016, cladirile vor fi impozitate in functie de destinatie (rezidentiale, nerezidentiale sau mixte), si nu in functie de proprietar (persoana juridica sau fizica).
Cotele de  impozit:
  • pe cladiri rezidențiale va fi cuprinsa intre 0,08 % – 0,2%, fața de cota actuala 0,1 %;
  • pe cladiri nerezidențiale va fi cuprinsa intre 0,2%-1,3%;
  • pe cladiri nerezidentiale destinate domeniului agricol va fi de 0,4%
Persoanele fizice vor fi obligate sa faca evaluarea cladirilor nerezidentiale pentru a se stabili valoarea impozabila (evaluarea/reevaluarea este obligatorie la 5 ani, in caz contrar cota de impozit este 2%).
Se va renunta la cresterea progresiva a taxei locale pentru mai multe proprietati detinute de o persoana fizica ( 65% pentru a doua, 150% pentru a treia, 300% pentru a patra si urmatoarele).
In cazul persoanelor juridice, reevaluarea este obligatorie la 3 ani, iar fara reevaluare cota de impozit poate ajunge la 5%-10% in functie de ceea ce stabileste autoritatea locala.

Impozitul pe teren

Pentru terenurile situate in  intravilan au fost introduse limite minime și maxime, pe ranguri de localitați și zone si a fost introdusa posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv in domeniul agricol.
Limita minima scade cu 20%, iar limita maxima creste cu 100%.

Accize

Reglementarile aplicabile de anul urmator scad accizele la carburanti cu pana la 20%, atfel:
  • Acciza la motorina va scadea cu 20% ( de la 1897,08 lei / 1000 litri la 1518,04 lei / 1.000 litri);
  • Acciza la benzina fara plumb va scadea cu 18,62% ( de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1.000 litri);
  • Acciza la benzina cu plumb  va scadea cu 16,28% a ( de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1.000 litri) Reașezarea nivelurilor accizelor pentru alcool și bauturile alcoolice.
Accizele la bauturile alcoolice vor fi micsorate, urmand ca de la 1 ianuarie:
  • Acciza la bere sa scada cu 15,38% (de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato)
  • Acciza la vinuri spumoase sa scada cu 70% a accizelor (de la 161,33 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs) și cu 77,7%, pentru bauturi fermentate spumoase (de la 213,21 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs)
  • Acciza la alcool etilic sa scada cu 30% (de la 4738,01 lei / hl alcool pur la 3306,98 lei / hl alcool pur)
In acelasi timp, vor fi eliminate accizele pentru cafea,  dar si pentru produsele de lux (bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme, barci).

joi, 26 februarie 2015

Case de marcat: Firmele vor fi obligate sa utilizeze casele de marcat cu jurnal electronic incepand cu anul 2016, in locul celor cu role de hartie.

OUG nr. 91/2014 privind modificarea si completarea OUG nr. 28/1999, prevede obligativitatea utilizarii de aparate de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici si eliminarea aparatelor de marcat cu rola jurnal incepand cu anul 2016.


Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 966 din 30 decembrie 2014.

Noile prevederi legale stabilesc ca operatorii economici care incaseaza integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct de catre populatie sunt obligati sa utilizeze case de marcat electronice fiscale.

Cum se va realiza trecerea la noile case de marcat cu jurnal electronic

Pentru evitarea disfunctionalitatilor in activitatea operatorilor economici, actul normativ prevede perioade trazitorii pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic.
Noile reglementari prevad urmatoarele termene limita pentru dotarea contribuabililor cu case de marcat cu jurnal electronic:
  • 31 martie 2016 - pentru marii contribuabili, acestia fiind obligati sa utilizeze casele de marcat electronice incepand cu 1 aprilie 2016;
  • 30 iunie 2016 - pentru contribuabilii mijlocii, acestora le revine obligativitatea utilizarii caselor de marcat cu jurnal electronic incepand cu 1 iulie 2016;
  •  31 octombrie 2016 – pentru contribuabilii mici, acestia sunt obligati sa utilizeze casele de marcat electronice incepand cu 1 noiembrie 2016;


Nota: Comerciantilor de case de marcat le va fi interzisa comercializarea caselor de marcat cu rola jurnal incepand cu 01 ianuarie 2016.

Prevederi legale impuse de OUG nr. 91/2014 incepand cu anul 2016

·         Casele de marcat cu junal electronic vor trebui conectate la un sistem de supraveghere si monitorizare, pentru transmiterea datelor catre ANAF, astfel la nivelul ANAF se va intocmi in forma electronica un registru national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti. Supravegherea si monitorizarea aparatelor de marcat electronice fiscale va fi realizata de catre organele fiscale;
·         Bonurile fiscale vor trebui sa contina ca element obligatoriu codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului la cererea acestuia, precum si unitatea de masura;

Ce risca firmele care nu vor indeplini noile prevederi legale

OUG nr. 91/2014 aduce completari legislatiei actuale cu noi fapte ce constituie contraventii sau in functie de gravitatea lor, infractiuni. Printre sanctiuni se numara urmatoarele:
  • Pentru neutilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic, sau neconectarea lor la serverele ANAF, amenda este de la 8.000 lei, la 10.000 lei si suspendarea activitatii intre o luna si trei luni;
  • Pentru continuarea activitatii deja suspendate, amenda este de la 10.000 lei la 15.000 lei si confiscarea sumelor obtinute din veniturile efectuate dupa suspendarea activitatii;
  •  Refuzul de a emite factura fiscala sau neinmanarea bonului clientului, poate duce la amenda direct aplicata persoanei angajate ce nu a inmanat bonul fiscal, sau a refuzat emiterea facturii, de la 800 lei la 1.500 lei. 


PFA: Regulile privind contabilitatea in partida simpla se modifica incepand cu 01 martie 2015

OMFP 170/2015, incepand cu 1 martie 2015, reprezinta actul normativ ce reglementeaza modul de tinere a contabilitatii in partida simpla.


Cine va intocmi contabilitatea in partida simpla dupa noile reglementari
Noile modificari privind contabilitatea in partida simpla se aplica de persoanele fizice si ascoierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse:
·         Activitati independente;
·         Cedarea folosintei bunurilor;
·         Activitati agricole, sivicultura si piscicultura.

Ce modificari aduce OMFP 170/2015  referitoare la contabilitatea in partida simpla
Persoanele fizice mentionate mai sus pot opta pentru tinerea evidentei contabile in partida dubla.
Contabilitatea in partida dubla poate fi intocmita de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui in care s-a decis schimbarea conducerii contabilitatii.
Operatorii economici  persoane fizice infintati dupa intrarea in vigoare a prezentului ordin pot opta inca de la infiintare la conducerea contabilitatii in partida dubla sau in partida simpla.

Cum se realizeaza trecerea de la contabilitate in partida simpla la contabilitate in partida dubla
Optarea pentru conducerea contabilitatii in partida dubla atrage dupa sine conducerea contabilitatii in conformitate cu reglementarile valabile operatorilor economici pana la nivel de balanta inclusiv dar fara a se intocmi situatii financiare anuale.
Trecerea de la contabilitatea in partida simpla la contabilitatea in partida dubla, se realizeaza avand ca document justificativ un inventar din care sa rezulte activele si datoriile persoanei fizice, iar deschiderea initiala a conturilor se va face prin utilizarea contului 455 „Sume datorate actionarilor/asociatilor".

Conform reglementarilor legale persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla trebuie sa detina in mod obligatoriu urmatoarele registre:
    • Registrul Jurnal de incasari si plati - cod 14-1-1/b;
    • Registrul Inventar - cod 14-1-2/b.

Termenele de pastrarea a documentelor reglementate de OMFP 170/2015  sunt:

a)      10 ani pentru Registrul Jurnal de incasari si plati si Registrul Inventar;
b)      50 ani pentru statele de salarii;
c)       5 ani pentru documentele justificative primare;
d)      documentele ce atesta provenienta unor bunuri cu o durata de folosinta mai mare de 5 ani se pastreaza pe toata durata de utilizare a bunurilor.

Alte reglementari ale OMFP 170/2015

  • cele doua registre amintite, Registrul Jurnal de incasari si plati si Registrul Inventar nu mai trebuie vizate de catre ANAF. Registrele contabile deja parafate se utilizeaza in continuare;
  • elementele patrimoniale respecta principiul costului de achizitie sau de productie, cand se efectueaza inregistrarea in contabilitate;
  • operatiunile efectuate in valuta se convertesc in lei, la cursul de schimb comunicat de BNR din ultima zi bancara anterioara efectuarii operatiei;
  • daca se utilizeaza casa de marcat fiscala, documentul ce atesta incasarile este raportul fiscal de inchidere zilnica;
  • inscrierea datelor in contabilitate se face fie manual, fie se pot utiliza sistemele informatice de prelucrare a datelor;
  • elementele patrimoniale sunt bunuri si drepturi care contribuie la desfasurarea activitatii. Acestea cuprind imobilizari corporale (mijloace fixe), stocuri si imobilizari necorporale, respectiv programe informatice, brevete, licente, marci comerciale, dreptui si active similare;
  • persoanele care conduc contabilitate in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.

joi, 5 februarie 2015

Termen depunere situatii financiare anuale 2014: Raportarile anului 2014 se depun pana pe data de 01 iunie 2015

Ordinul MFP nr. 65/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 69 din 27 ianuarie 2015 si care a intrat in vigoare la data publicarii aproba regulile pentru intocmirea si depunerea situatiilor financiare si a raportarilor contabile pentru anul fiscal 2014.







Conform prezentului ordin, termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare anuale pe 2014 este 1 iunie 2015.

Actul normativ, contine principalele reglementari pe care companiile romanesti trebuie sa le respecte pentru a intocmi si depune situatiile financiare aferente anului 2014.

Cine aplica reglementarile ordinului MFP nr. 65/2015?

Reglementarile ordinului emis de MFP se aplica de catre urmatoarele categorii de firme:
  • Entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul MFP nr. 3055/2009;
  • Entitatile care aplica Sistemul simplificat de contabilitate, aprobat prin Ordinul MFP nr. 2239/2011;
  • Cele carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul MFP nr. 1286/2012.
Conform Ordinul MFP nr. 65/2015, firmele pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, in conditiile prevazute la art. 27 din Legea contabilitatii nr. 82/1991. Astfel, firmele sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor. Mai mult, acestea intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa pentru acestea, cu respectarea prevederilor legii contabilitatii.

Ordinul nr. 65/2015 emis de Ministerul Finantelor Publice prevede ca situatiile anuale difera in functie de marimea entitatilor.

Criteriile folosite pentru determinarea marimii entitatilor sunt urmatoare:

  • Total active: 3.650.000 euro
  • Cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro
  • Numar mediu salariati: 50.
Societatile care, la data bilantului, depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime vor intocmi situatii financiare anuale care cuprind:

  • Bilant (cod 10);
  • Cont de profit si pierdere (cod 20);
  • Situatia modificarilor capitalului propriu;
  • Situatia fluxurilor de numerar;
  • Note explicative la situatiile financiare anuale.
Documentele mentionate vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), ale caror modele sunt aprobate tot prin ordinul emis recent.

Societatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime vor intocmi situatii financiare anuale prescurtate care cuprind:
  • Bilant prescurtat (cod 10);
  • Cont de profit si pierdere (cod 20);
  • Note explicative la situatiile financiare anuale prescurtate.

Acestea pot intocmi optional situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de numerar, iar documentele vor fi insotite, ca si in cazul si in primul caz, de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40).

Indiferent de marimea firmelor, toate situatiile financiare anuale incheiate la 31 decembrie trebuie semnate de persoanele abilitate potrivit legii si de catre administratorul sau persoana care gestioneaza entitatea.

Situatiile financiare anuale trebuie sa fie insotite ca si pana acum de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz, si depropunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile. Situatiile financiare anuale vor fi insotite si de o declaratie scrisa a administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:

  • Politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
  • Situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
  • Persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.

Termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare


Situatiile financiare anuale si situatiile anuale simplificate, se depun la unitatile teritoriale ale MFP in 150 de zile de la data la care se incheie exercitiul financiar, termen care se implineste pe 30 mai 2015. Dat fiind faptul ca data de 30 mai este o zi de sambata, data limita pentru pentru depunerea situatiilor financiare a fost prelungita pana luni, 01 iunie 2015.


Cum se depun situatiile financiare

Ordinul publicat de Finantele Publice precizeaza ca situatiile anuale la 31 decembrie se pot depune, in format hartie si in format electronic, la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.


Penalitati pentru nedepunerea in termen a situatiilor financiare anuale


Nedepunerea in termenul impus de lege a situatiilor financiare anuale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda astfel:

  • Pentru o perioada de intarziere cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare, amenda este intre 300 si 1.000 lei;
  • Pentru o perioada de intarziere cuprinsa intre 16 si 30 zile lucratoare, amenda este intre 1.000 si 3.000 lei;
  • Pentru o perioada de intarziere mai mare de 30 zile lucratoare, amenda este de pana la 4.500 lei, dar nu mai putin de 1.500 lei;
  • Pentru neintocmirea si nesemnarea situatiiilor financiare, contribuabilii risca o amenda cuprinsa intre 2.000 si 3.000 lei.








Inregistrare in scopuri de TVA prin optiune: Incepand cu 1 februarie 2015, Fiscul nu mai efectueaza controlul la sediul social al firmelor pentru a le acorda certificatul de inscriere in scopuri de TVA



Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 16 din 9 ianuarie 2015 si a intrat in vigoare incepand cu data de 1 februarie 2015. Acesta a modificat criteriile pe care firmele trebuie sa le indeplineasca pentru a se inregistra in scopuri de TVA potrivit art. 153, alin. (1) lit. c) din Codul Fiscal.



Printre principalele modificari aduse de noul ordin se numara si eliminarea controlului efectuat de catre ANAF la sediului social al companiei, introdus in legislatie in anul 2011. Prin urmare, inregistrarea in scopuri de TVA se realizeaza din nou fara controlul sediului social, cum se intampla de altfel si inainte de 2011.


Tot incepand cu luna februarie 2015, noile reglementari, au eliminat si punctajul ce trebuia obtinut de firme in functie de criteriile pe care le indeplineau (anexa 2 la declaratia 010, a fost eliminate si nu mai trebuie completata).

Desi lucrurile par favorabile deoarece au fost eliminate doua criterii privind inregistrarea in scopuri de TVA, ANAF introduce incepand cu 01 februarie 2015 un nou criteriu privind conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Pentru inregistrarea in scopuri de TVA, contribuabilii vor trebuie sa depuna la organele fiscale o declaratie pe propria raspundere, respectiv formularul 088, prin care organele fiscale vor evalua si analiza intentia si capacitatea persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.

Conform modificarilor introduse de Ordinul ANAF nr. 17/2015 firmele care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca din 1 februarie doar trei criterii:

  • Persoana impozabila nu trebuie sa se afle in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora. Pentru evaluarea acestui criteriu trebuie depusa o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca persoana impozabila desfasoara sau nu activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, se mentioneaza in actul normativ.
  • Administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, inregistrati fiscal in Romania, si nici persoana impozabila insasi in cazul persoanei care solicita inregistrarea, conform art. 153 alin. (1) lit. c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal. Daca administratorii si sau asociatii persoanei impozabile nu sunt inregistrati fiscal in Romania, acestia trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au comis/au comis infractiunile si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.
  • Pentru inregistrarea in scopuri de TVA se va evalua, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, intentia si capacitatea persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania. Pentru evaluarea acestui criteriu contribuabilii vor trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere - formular 088.


Conform dispozitiilor legale, Fiscul respinge solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA, fara a se mai verifica celelalte criterii, daca persoana impozabila se afla intr-una din urmatoarele situatii:


  • Depune o declaratie pe propria raspundere din care rezulta ca persoana juridica nu desfasoara activitati economice la sediul social/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau in afara acestora;
  • Administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi, in cazul persoanei care solicita inregistrarea, conform art. 153 alin. (1) lit. c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, au/are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001;
  • Administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile, care nu sunt inregistrati fiscal in Romania prezinta o declaratie pe propria raspundere din care rezulta ca au comis infractiuni si/sau fapte de natura celor prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001.

Documentele necesare privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 153, alin. (1) lit. c) din Codul Fiscal incepand cu data de 01 februarie 2015 sunt urmatoarele:

  • Declaratia de mentiuni pentru personae juridice formular 010
  • Declaratia pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA (088 – formular listat, semnat si stampilat si insotit de support magnetic)
  • Certificatul constatator in forma lunga, eliberat de ONRC in original
  • Copii de pe documentele din care rezulta detinerea legala a spatiului/spatiilor cu destinatie de sediu social si/sau sedii secundare declarate
  • Copii ale documentelor de identitate ale administratorilor si asociatilor
  • Declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au comis infractiuni si/sau fapte de natura celor prevazute la art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, concomitant cu depunerea anexelor 1 si 2, in cazul prevazut la art. 2 alin (10, respective concomitent cu depunerea anexei 2, in cazul prevazut la art. 2 alin (2) – pentru persoane straine
  • Declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca desfasoara sau nu activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora.


Solutionarea cererilor de inregistrare in scopuri de TVA incepand cu 01 februarie 2015


La primirea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent verifica documentatia depusa si in cazul in care solicitarea nu are anexate toate documentele, organul fiscal are obligatia sa notifice, in termen de o zi lucratoare de la data depunerii solicitarii incomplete, persoana impozabila pentru completarea documentatiei.

Daca persoanele impozabile nu transmit documentatia completata in termenul stabilit prin notificare, atunci organul fiscal le instiinteaza ca nu le va fi solutionata cererea.

De asemenea, pentru solutionarea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent verifica daca persoana impozabila nu se afla in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare, precum si daca niciunul dintre administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 sunt supuse unei analize.


Solicitarile de inregistrare in scopuri de TVA care indeplinesc criteriile stipulate in Ordinul ANAF nr. 17/2015 sunt supuse unei analize, care are ca scop evaluarea intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea loc in Romania.


Dupa efectuarea analizei, daca persoana impozabila:

  • Indeplineste criteriile de evaluare - compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice intocmeste un referat care cuprinde propunerea de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, pe baza caruia organul fiscal competent emite decizia prin care se aproba solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA;
  • Nu indeplineste criteriile de evaluare - compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice intocmeste un referat care cuprinde propunerea de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, precum si motivele de fapt si de drept care stau la baza acestei propuneri. Pe baza acestui referat, organul fiscal competent emite decizia prin care se respinge solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA;
  • Indeplineste partial criteriile de evaluare - compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice invita la sediul sau reprezentantul legal al persoanei impozabile, potrivit art. 50 din Codul de Procedura Fiscala.

Invitatia se face in scris si cuprinde in mod obligatoriu data, ora si locul la care contribuabilul este obligat sa se prezinte, baza legala a solicitarii, scopul solicitarii, precum si documentele pe care contribuabilul este obligat sa le prezinte.

Dupa primirea invitatiei, persoana impozabila poate solicita, o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de prezentare la organul fiscal competent. Amanarea se aproba sau se respinge de catre organul fiscal. In cazul in care organul fiscal admite cererea de amanare, comunica persoanei impozabile data la care a fost reprogramata vizita la organul fiscal, se arata in reglementarile citate.


Daca reprezentantul legal al persoanei impozabile nu se prezinta la sediul organului fiscal competent, la data stabilita prin invitatie, atunci solicitarea de inregistrare in scopuri de TVAse respinge.

Conform actului normativ, termenul de solutionare a cererii de inregistrare in scopuri de TVA se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data transmiterii invitatiei si data la care reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta la sediul organului fiscal competent.

Daca reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta la organul fiscal competent si furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate, clarificand intentia si capacitatea persoanei impozabile de a desfasura activitati economice, atunci Fiscul intocmeste un referat care cuprinde propunerea de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, pe baza caruia organul fiscal competent emite decizia prin care se aproba cererea de inregistrare in scopuri de TVA.