joi, 5 februarie 2015

Inregistrare in scopuri de TVA prin optiune: Incepand cu 1 februarie 2015, Fiscul nu mai efectueaza controlul la sediul social al firmelor pentru a le acorda certificatul de inscriere in scopuri de TVA



Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 16 din 9 ianuarie 2015 si a intrat in vigoare incepand cu data de 1 februarie 2015. Acesta a modificat criteriile pe care firmele trebuie sa le indeplineasca pentru a se inregistra in scopuri de TVA potrivit art. 153, alin. (1) lit. c) din Codul Fiscal.



Printre principalele modificari aduse de noul ordin se numara si eliminarea controlului efectuat de catre ANAF la sediului social al companiei, introdus in legislatie in anul 2011. Prin urmare, inregistrarea in scopuri de TVA se realizeaza din nou fara controlul sediului social, cum se intampla de altfel si inainte de 2011.


Tot incepand cu luna februarie 2015, noile reglementari, au eliminat si punctajul ce trebuia obtinut de firme in functie de criteriile pe care le indeplineau (anexa 2 la declaratia 010, a fost eliminate si nu mai trebuie completata).

Desi lucrurile par favorabile deoarece au fost eliminate doua criterii privind inregistrarea in scopuri de TVA, ANAF introduce incepand cu 01 februarie 2015 un nou criteriu privind conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Pentru inregistrarea in scopuri de TVA, contribuabilii vor trebuie sa depuna la organele fiscale o declaratie pe propria raspundere, respectiv formularul 088, prin care organele fiscale vor evalua si analiza intentia si capacitatea persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.

Conform modificarilor introduse de Ordinul ANAF nr. 17/2015 firmele care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca din 1 februarie doar trei criterii:

  • Persoana impozabila nu trebuie sa se afle in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora. Pentru evaluarea acestui criteriu trebuie depusa o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca persoana impozabila desfasoara sau nu activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, se mentioneaza in actul normativ.
  • Administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, inregistrati fiscal in Romania, si nici persoana impozabila insasi in cazul persoanei care solicita inregistrarea, conform art. 153 alin. (1) lit. c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal. Daca administratorii si sau asociatii persoanei impozabile nu sunt inregistrati fiscal in Romania, acestia trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au comis/au comis infractiunile si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.
  • Pentru inregistrarea in scopuri de TVA se va evalua, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, intentia si capacitatea persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania. Pentru evaluarea acestui criteriu contribuabilii vor trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere - formular 088.


Conform dispozitiilor legale, Fiscul respinge solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA, fara a se mai verifica celelalte criterii, daca persoana impozabila se afla intr-una din urmatoarele situatii:


  • Depune o declaratie pe propria raspundere din care rezulta ca persoana juridica nu desfasoara activitati economice la sediul social/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau in afara acestora;
  • Administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi, in cazul persoanei care solicita inregistrarea, conform art. 153 alin. (1) lit. c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, au/are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001;
  • Administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile, care nu sunt inregistrati fiscal in Romania prezinta o declaratie pe propria raspundere din care rezulta ca au comis infractiuni si/sau fapte de natura celor prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001.

Documentele necesare privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 153, alin. (1) lit. c) din Codul Fiscal incepand cu data de 01 februarie 2015 sunt urmatoarele:

  • Declaratia de mentiuni pentru personae juridice formular 010
  • Declaratia pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA (088 – formular listat, semnat si stampilat si insotit de support magnetic)
  • Certificatul constatator in forma lunga, eliberat de ONRC in original
  • Copii de pe documentele din care rezulta detinerea legala a spatiului/spatiilor cu destinatie de sediu social si/sau sedii secundare declarate
  • Copii ale documentelor de identitate ale administratorilor si asociatilor
  • Declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au comis infractiuni si/sau fapte de natura celor prevazute la art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, concomitant cu depunerea anexelor 1 si 2, in cazul prevazut la art. 2 alin (10, respective concomitent cu depunerea anexei 2, in cazul prevazut la art. 2 alin (2) – pentru persoane straine
  • Declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca desfasoara sau nu activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora.


Solutionarea cererilor de inregistrare in scopuri de TVA incepand cu 01 februarie 2015


La primirea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent verifica documentatia depusa si in cazul in care solicitarea nu are anexate toate documentele, organul fiscal are obligatia sa notifice, in termen de o zi lucratoare de la data depunerii solicitarii incomplete, persoana impozabila pentru completarea documentatiei.

Daca persoanele impozabile nu transmit documentatia completata in termenul stabilit prin notificare, atunci organul fiscal le instiinteaza ca nu le va fi solutionata cererea.

De asemenea, pentru solutionarea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent verifica daca persoana impozabila nu se afla in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare, precum si daca niciunul dintre administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 sunt supuse unei analize.


Solicitarile de inregistrare in scopuri de TVA care indeplinesc criteriile stipulate in Ordinul ANAF nr. 17/2015 sunt supuse unei analize, care are ca scop evaluarea intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea loc in Romania.


Dupa efectuarea analizei, daca persoana impozabila:

  • Indeplineste criteriile de evaluare - compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice intocmeste un referat care cuprinde propunerea de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, pe baza caruia organul fiscal competent emite decizia prin care se aproba solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA;
  • Nu indeplineste criteriile de evaluare - compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice intocmeste un referat care cuprinde propunerea de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, precum si motivele de fapt si de drept care stau la baza acestei propuneri. Pe baza acestui referat, organul fiscal competent emite decizia prin care se respinge solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA;
  • Indeplineste partial criteriile de evaluare - compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice invita la sediul sau reprezentantul legal al persoanei impozabile, potrivit art. 50 din Codul de Procedura Fiscala.

Invitatia se face in scris si cuprinde in mod obligatoriu data, ora si locul la care contribuabilul este obligat sa se prezinte, baza legala a solicitarii, scopul solicitarii, precum si documentele pe care contribuabilul este obligat sa le prezinte.

Dupa primirea invitatiei, persoana impozabila poate solicita, o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de prezentare la organul fiscal competent. Amanarea se aproba sau se respinge de catre organul fiscal. In cazul in care organul fiscal admite cererea de amanare, comunica persoanei impozabile data la care a fost reprogramata vizita la organul fiscal, se arata in reglementarile citate.


Daca reprezentantul legal al persoanei impozabile nu se prezinta la sediul organului fiscal competent, la data stabilita prin invitatie, atunci solicitarea de inregistrare in scopuri de TVAse respinge.

Conform actului normativ, termenul de solutionare a cererii de inregistrare in scopuri de TVA se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data transmiterii invitatiei si data la care reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta la sediul organului fiscal competent.

Daca reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta la organul fiscal competent si furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate, clarificand intentia si capacitatea persoanei impozabile de a desfasura activitati economice, atunci Fiscul intocmeste un referat care cuprinde propunerea de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, pe baza caruia organul fiscal competent emite decizia prin care se aproba cererea de inregistrare in scopuri de TVA.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu