joi, 26 februarie 2015

Case de marcat: Firmele vor fi obligate sa utilizeze casele de marcat cu jurnal electronic incepand cu anul 2016, in locul celor cu role de hartie.

OUG nr. 91/2014 privind modificarea si completarea OUG nr. 28/1999, prevede obligativitatea utilizarii de aparate de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici si eliminarea aparatelor de marcat cu rola jurnal incepand cu anul 2016.


Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 966 din 30 decembrie 2014.

Noile prevederi legale stabilesc ca operatorii economici care incaseaza integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct de catre populatie sunt obligati sa utilizeze case de marcat electronice fiscale.

Cum se va realiza trecerea la noile case de marcat cu jurnal electronic

Pentru evitarea disfunctionalitatilor in activitatea operatorilor economici, actul normativ prevede perioade trazitorii pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic.
Noile reglementari prevad urmatoarele termene limita pentru dotarea contribuabililor cu case de marcat cu jurnal electronic:
  • 31 martie 2016 - pentru marii contribuabili, acestia fiind obligati sa utilizeze casele de marcat electronice incepand cu 1 aprilie 2016;
  • 30 iunie 2016 - pentru contribuabilii mijlocii, acestora le revine obligativitatea utilizarii caselor de marcat cu jurnal electronic incepand cu 1 iulie 2016;
  •  31 octombrie 2016 – pentru contribuabilii mici, acestia sunt obligati sa utilizeze casele de marcat electronice incepand cu 1 noiembrie 2016;


Nota: Comerciantilor de case de marcat le va fi interzisa comercializarea caselor de marcat cu rola jurnal incepand cu 01 ianuarie 2016.

Prevederi legale impuse de OUG nr. 91/2014 incepand cu anul 2016

·         Casele de marcat cu junal electronic vor trebui conectate la un sistem de supraveghere si monitorizare, pentru transmiterea datelor catre ANAF, astfel la nivelul ANAF se va intocmi in forma electronica un registru national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti. Supravegherea si monitorizarea aparatelor de marcat electronice fiscale va fi realizata de catre organele fiscale;
·         Bonurile fiscale vor trebui sa contina ca element obligatoriu codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului la cererea acestuia, precum si unitatea de masura;

Ce risca firmele care nu vor indeplini noile prevederi legale

OUG nr. 91/2014 aduce completari legislatiei actuale cu noi fapte ce constituie contraventii sau in functie de gravitatea lor, infractiuni. Printre sanctiuni se numara urmatoarele:
  • Pentru neutilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic, sau neconectarea lor la serverele ANAF, amenda este de la 8.000 lei, la 10.000 lei si suspendarea activitatii intre o luna si trei luni;
  • Pentru continuarea activitatii deja suspendate, amenda este de la 10.000 lei la 15.000 lei si confiscarea sumelor obtinute din veniturile efectuate dupa suspendarea activitatii;
  •  Refuzul de a emite factura fiscala sau neinmanarea bonului clientului, poate duce la amenda direct aplicata persoanei angajate ce nu a inmanat bonul fiscal, sau a refuzat emiterea facturii, de la 800 lei la 1.500 lei. 


PFA: Regulile privind contabilitatea in partida simpla se modifica incepand cu 01 martie 2015

OMFP 170/2015, incepand cu 1 martie 2015, reprezinta actul normativ ce reglementeaza modul de tinere a contabilitatii in partida simpla.


Cine va intocmi contabilitatea in partida simpla dupa noile reglementari
Noile modificari privind contabilitatea in partida simpla se aplica de persoanele fizice si ascoierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse:
·         Activitati independente;
·         Cedarea folosintei bunurilor;
·         Activitati agricole, sivicultura si piscicultura.

Ce modificari aduce OMFP 170/2015  referitoare la contabilitatea in partida simpla
Persoanele fizice mentionate mai sus pot opta pentru tinerea evidentei contabile in partida dubla.
Contabilitatea in partida dubla poate fi intocmita de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui in care s-a decis schimbarea conducerii contabilitatii.
Operatorii economici  persoane fizice infintati dupa intrarea in vigoare a prezentului ordin pot opta inca de la infiintare la conducerea contabilitatii in partida dubla sau in partida simpla.

Cum se realizeaza trecerea de la contabilitate in partida simpla la contabilitate in partida dubla
Optarea pentru conducerea contabilitatii in partida dubla atrage dupa sine conducerea contabilitatii in conformitate cu reglementarile valabile operatorilor economici pana la nivel de balanta inclusiv dar fara a se intocmi situatii financiare anuale.
Trecerea de la contabilitatea in partida simpla la contabilitatea in partida dubla, se realizeaza avand ca document justificativ un inventar din care sa rezulte activele si datoriile persoanei fizice, iar deschiderea initiala a conturilor se va face prin utilizarea contului 455 „Sume datorate actionarilor/asociatilor".

Conform reglementarilor legale persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla trebuie sa detina in mod obligatoriu urmatoarele registre:
    • Registrul Jurnal de incasari si plati - cod 14-1-1/b;
    • Registrul Inventar - cod 14-1-2/b.

Termenele de pastrarea a documentelor reglementate de OMFP 170/2015  sunt:

a)      10 ani pentru Registrul Jurnal de incasari si plati si Registrul Inventar;
b)      50 ani pentru statele de salarii;
c)       5 ani pentru documentele justificative primare;
d)      documentele ce atesta provenienta unor bunuri cu o durata de folosinta mai mare de 5 ani se pastreaza pe toata durata de utilizare a bunurilor.

Alte reglementari ale OMFP 170/2015

  • cele doua registre amintite, Registrul Jurnal de incasari si plati si Registrul Inventar nu mai trebuie vizate de catre ANAF. Registrele contabile deja parafate se utilizeaza in continuare;
  • elementele patrimoniale respecta principiul costului de achizitie sau de productie, cand se efectueaza inregistrarea in contabilitate;
  • operatiunile efectuate in valuta se convertesc in lei, la cursul de schimb comunicat de BNR din ultima zi bancara anterioara efectuarii operatiei;
  • daca se utilizeaza casa de marcat fiscala, documentul ce atesta incasarile este raportul fiscal de inchidere zilnica;
  • inscrierea datelor in contabilitate se face fie manual, fie se pot utiliza sistemele informatice de prelucrare a datelor;
  • elementele patrimoniale sunt bunuri si drepturi care contribuie la desfasurarea activitatii. Acestea cuprind imobilizari corporale (mijloace fixe), stocuri si imobilizari necorporale, respectiv programe informatice, brevete, licente, marci comerciale, dreptui si active similare;
  • persoanele care conduc contabilitate in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.

joi, 5 februarie 2015

Termen depunere situatii financiare anuale 2014: Raportarile anului 2014 se depun pana pe data de 01 iunie 2015

Ordinul MFP nr. 65/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 69 din 27 ianuarie 2015 si care a intrat in vigoare la data publicarii aproba regulile pentru intocmirea si depunerea situatiilor financiare si a raportarilor contabile pentru anul fiscal 2014.







Conform prezentului ordin, termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare anuale pe 2014 este 1 iunie 2015.

Actul normativ, contine principalele reglementari pe care companiile romanesti trebuie sa le respecte pentru a intocmi si depune situatiile financiare aferente anului 2014.

Cine aplica reglementarile ordinului MFP nr. 65/2015?

Reglementarile ordinului emis de MFP se aplica de catre urmatoarele categorii de firme:
  • Entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul MFP nr. 3055/2009;
  • Entitatile care aplica Sistemul simplificat de contabilitate, aprobat prin Ordinul MFP nr. 2239/2011;
  • Cele carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul MFP nr. 1286/2012.
Conform Ordinul MFP nr. 65/2015, firmele pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, in conditiile prevazute la art. 27 din Legea contabilitatii nr. 82/1991. Astfel, firmele sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor. Mai mult, acestea intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa pentru acestea, cu respectarea prevederilor legii contabilitatii.

Ordinul nr. 65/2015 emis de Ministerul Finantelor Publice prevede ca situatiile anuale difera in functie de marimea entitatilor.

Criteriile folosite pentru determinarea marimii entitatilor sunt urmatoare:

  • Total active: 3.650.000 euro
  • Cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro
  • Numar mediu salariati: 50.
Societatile care, la data bilantului, depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime vor intocmi situatii financiare anuale care cuprind:

  • Bilant (cod 10);
  • Cont de profit si pierdere (cod 20);
  • Situatia modificarilor capitalului propriu;
  • Situatia fluxurilor de numerar;
  • Note explicative la situatiile financiare anuale.
Documentele mentionate vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), ale caror modele sunt aprobate tot prin ordinul emis recent.

Societatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime vor intocmi situatii financiare anuale prescurtate care cuprind:
  • Bilant prescurtat (cod 10);
  • Cont de profit si pierdere (cod 20);
  • Note explicative la situatiile financiare anuale prescurtate.

Acestea pot intocmi optional situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de numerar, iar documentele vor fi insotite, ca si in cazul si in primul caz, de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40).

Indiferent de marimea firmelor, toate situatiile financiare anuale incheiate la 31 decembrie trebuie semnate de persoanele abilitate potrivit legii si de catre administratorul sau persoana care gestioneaza entitatea.

Situatiile financiare anuale trebuie sa fie insotite ca si pana acum de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz, si depropunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile. Situatiile financiare anuale vor fi insotite si de o declaratie scrisa a administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:

  • Politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
  • Situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
  • Persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.

Termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare


Situatiile financiare anuale si situatiile anuale simplificate, se depun la unitatile teritoriale ale MFP in 150 de zile de la data la care se incheie exercitiul financiar, termen care se implineste pe 30 mai 2015. Dat fiind faptul ca data de 30 mai este o zi de sambata, data limita pentru pentru depunerea situatiilor financiare a fost prelungita pana luni, 01 iunie 2015.


Cum se depun situatiile financiare

Ordinul publicat de Finantele Publice precizeaza ca situatiile anuale la 31 decembrie se pot depune, in format hartie si in format electronic, la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.


Penalitati pentru nedepunerea in termen a situatiilor financiare anuale


Nedepunerea in termenul impus de lege a situatiilor financiare anuale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda astfel:

  • Pentru o perioada de intarziere cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare, amenda este intre 300 si 1.000 lei;
  • Pentru o perioada de intarziere cuprinsa intre 16 si 30 zile lucratoare, amenda este intre 1.000 si 3.000 lei;
  • Pentru o perioada de intarziere mai mare de 30 zile lucratoare, amenda este de pana la 4.500 lei, dar nu mai putin de 1.500 lei;
  • Pentru neintocmirea si nesemnarea situatiiilor financiare, contribuabilii risca o amenda cuprinsa intre 2.000 si 3.000 lei.








Inregistrare in scopuri de TVA prin optiune: Incepand cu 1 februarie 2015, Fiscul nu mai efectueaza controlul la sediul social al firmelor pentru a le acorda certificatul de inscriere in scopuri de TVA



Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 16 din 9 ianuarie 2015 si a intrat in vigoare incepand cu data de 1 februarie 2015. Acesta a modificat criteriile pe care firmele trebuie sa le indeplineasca pentru a se inregistra in scopuri de TVA potrivit art. 153, alin. (1) lit. c) din Codul Fiscal.



Printre principalele modificari aduse de noul ordin se numara si eliminarea controlului efectuat de catre ANAF la sediului social al companiei, introdus in legislatie in anul 2011. Prin urmare, inregistrarea in scopuri de TVA se realizeaza din nou fara controlul sediului social, cum se intampla de altfel si inainte de 2011.


Tot incepand cu luna februarie 2015, noile reglementari, au eliminat si punctajul ce trebuia obtinut de firme in functie de criteriile pe care le indeplineau (anexa 2 la declaratia 010, a fost eliminate si nu mai trebuie completata).

Desi lucrurile par favorabile deoarece au fost eliminate doua criterii privind inregistrarea in scopuri de TVA, ANAF introduce incepand cu 01 februarie 2015 un nou criteriu privind conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Pentru inregistrarea in scopuri de TVA, contribuabilii vor trebuie sa depuna la organele fiscale o declaratie pe propria raspundere, respectiv formularul 088, prin care organele fiscale vor evalua si analiza intentia si capacitatea persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.

Conform modificarilor introduse de Ordinul ANAF nr. 17/2015 firmele care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca din 1 februarie doar trei criterii:

  • Persoana impozabila nu trebuie sa se afle in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora. Pentru evaluarea acestui criteriu trebuie depusa o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca persoana impozabila desfasoara sau nu activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, se mentioneaza in actul normativ.
  • Administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, inregistrati fiscal in Romania, si nici persoana impozabila insasi in cazul persoanei care solicita inregistrarea, conform art. 153 alin. (1) lit. c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal. Daca administratorii si sau asociatii persoanei impozabile nu sunt inregistrati fiscal in Romania, acestia trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au comis/au comis infractiunile si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.
  • Pentru inregistrarea in scopuri de TVA se va evalua, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, intentia si capacitatea persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania. Pentru evaluarea acestui criteriu contribuabilii vor trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere - formular 088.


Conform dispozitiilor legale, Fiscul respinge solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA, fara a se mai verifica celelalte criterii, daca persoana impozabila se afla intr-una din urmatoarele situatii:


  • Depune o declaratie pe propria raspundere din care rezulta ca persoana juridica nu desfasoara activitati economice la sediul social/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau in afara acestora;
  • Administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi, in cazul persoanei care solicita inregistrarea, conform art. 153 alin. (1) lit. c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, au/are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001;
  • Administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile, care nu sunt inregistrati fiscal in Romania prezinta o declaratie pe propria raspundere din care rezulta ca au comis infractiuni si/sau fapte de natura celor prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001.

Documentele necesare privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 153, alin. (1) lit. c) din Codul Fiscal incepand cu data de 01 februarie 2015 sunt urmatoarele:

  • Declaratia de mentiuni pentru personae juridice formular 010
  • Declaratia pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA (088 – formular listat, semnat si stampilat si insotit de support magnetic)
  • Certificatul constatator in forma lunga, eliberat de ONRC in original
  • Copii de pe documentele din care rezulta detinerea legala a spatiului/spatiilor cu destinatie de sediu social si/sau sedii secundare declarate
  • Copii ale documentelor de identitate ale administratorilor si asociatilor
  • Declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au comis infractiuni si/sau fapte de natura celor prevazute la art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, concomitant cu depunerea anexelor 1 si 2, in cazul prevazut la art. 2 alin (10, respective concomitent cu depunerea anexei 2, in cazul prevazut la art. 2 alin (2) – pentru persoane straine
  • Declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca desfasoara sau nu activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora.


Solutionarea cererilor de inregistrare in scopuri de TVA incepand cu 01 februarie 2015


La primirea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent verifica documentatia depusa si in cazul in care solicitarea nu are anexate toate documentele, organul fiscal are obligatia sa notifice, in termen de o zi lucratoare de la data depunerii solicitarii incomplete, persoana impozabila pentru completarea documentatiei.

Daca persoanele impozabile nu transmit documentatia completata in termenul stabilit prin notificare, atunci organul fiscal le instiinteaza ca nu le va fi solutionata cererea.

De asemenea, pentru solutionarea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent verifica daca persoana impozabila nu se afla in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare, precum si daca niciunul dintre administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 sunt supuse unei analize.


Solicitarile de inregistrare in scopuri de TVA care indeplinesc criteriile stipulate in Ordinul ANAF nr. 17/2015 sunt supuse unei analize, care are ca scop evaluarea intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea loc in Romania.


Dupa efectuarea analizei, daca persoana impozabila:

  • Indeplineste criteriile de evaluare - compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice intocmeste un referat care cuprinde propunerea de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, pe baza caruia organul fiscal competent emite decizia prin care se aproba solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA;
  • Nu indeplineste criteriile de evaluare - compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice intocmeste un referat care cuprinde propunerea de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, precum si motivele de fapt si de drept care stau la baza acestei propuneri. Pe baza acestui referat, organul fiscal competent emite decizia prin care se respinge solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA;
  • Indeplineste partial criteriile de evaluare - compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice invita la sediul sau reprezentantul legal al persoanei impozabile, potrivit art. 50 din Codul de Procedura Fiscala.

Invitatia se face in scris si cuprinde in mod obligatoriu data, ora si locul la care contribuabilul este obligat sa se prezinte, baza legala a solicitarii, scopul solicitarii, precum si documentele pe care contribuabilul este obligat sa le prezinte.

Dupa primirea invitatiei, persoana impozabila poate solicita, o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de prezentare la organul fiscal competent. Amanarea se aproba sau se respinge de catre organul fiscal. In cazul in care organul fiscal admite cererea de amanare, comunica persoanei impozabile data la care a fost reprogramata vizita la organul fiscal, se arata in reglementarile citate.


Daca reprezentantul legal al persoanei impozabile nu se prezinta la sediul organului fiscal competent, la data stabilita prin invitatie, atunci solicitarea de inregistrare in scopuri de TVAse respinge.

Conform actului normativ, termenul de solutionare a cererii de inregistrare in scopuri de TVA se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data transmiterii invitatiei si data la care reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta la sediul organului fiscal competent.

Daca reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta la organul fiscal competent si furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate, clarificand intentia si capacitatea persoanei impozabile de a desfasura activitati economice, atunci Fiscul intocmeste un referat care cuprinde propunerea de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, pe baza caruia organul fiscal competent emite decizia prin care se aproba cererea de inregistrare in scopuri de TVA.








Diurna 2015: Majorarea diurnei pe care firma o poate acorda fara sa plateasca contributii sau impozite suplimentare



Ordinul MFP nr.60/2015 – privind actualizarea cuantumului indemnizatiei zilnice de delegare si detasare, precum si a sumei ce reprezinta compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat in delegare a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 27 ianuarie 2015.






Conform noilor modificari legislative, valoarea diurnei a crescut de la 13 lei/zi la 17 lei/zi iar societatile isi pot remunera salariatii, in cazul deplasarilor interne, fara a plati impozite si contributii suplimentare.


Diurna pentru delegarea si detasarea in alta localitate in interes de serviciu, in tara si in strainatate, a carei valoare depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:
  • se supune impozitului pe salarii (16%);
  • este inclusa in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare.

Incepand cu data de 27 ianuarie 2015, valoarea maxima pentru o diurna neimpozabila in cazul salariatilor din mediul privat este, de 42,5 lei/zi (2,5 nivelul legal x 17 lei – diurna zilnica pentru personalul bugetar). Sumele care depasesc aceste valori se supun impozitului pe venitul din salariu de 16% si contributiilor sociale obligatorii.

Anterior acestor modificari legislative, angajatorii puteau acorda ca diurna neimpozabila salariatilor, o suma de maxim 32,5 lei/zi.

Prezentul ordin al Ministerului Finantelor Publice, prevede si cresterea cheltuielilor de cazare care pot fi compensate pentru salariatii care nu se cazeaza in unitati de cazare cand sunt in delegatie, la 45 lei/noapte.