joi, 5 februarie 2015

Diurna 2015: Majorarea diurnei pe care firma o poate acorda fara sa plateasca contributii sau impozite suplimentare



Ordinul MFP nr.60/2015 – privind actualizarea cuantumului indemnizatiei zilnice de delegare si detasare, precum si a sumei ce reprezinta compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat in delegare a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 27 ianuarie 2015.






Conform noilor modificari legislative, valoarea diurnei a crescut de la 13 lei/zi la 17 lei/zi iar societatile isi pot remunera salariatii, in cazul deplasarilor interne, fara a plati impozite si contributii suplimentare.


Diurna pentru delegarea si detasarea in alta localitate in interes de serviciu, in tara si in strainatate, a carei valoare depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:
  • se supune impozitului pe salarii (16%);
  • este inclusa in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare.

Incepand cu data de 27 ianuarie 2015, valoarea maxima pentru o diurna neimpozabila in cazul salariatilor din mediul privat este, de 42,5 lei/zi (2,5 nivelul legal x 17 lei – diurna zilnica pentru personalul bugetar). Sumele care depasesc aceste valori se supun impozitului pe venitul din salariu de 16% si contributiilor sociale obligatorii.

Anterior acestor modificari legislative, angajatorii puteau acorda ca diurna neimpozabila salariatilor, o suma de maxim 32,5 lei/zi.

Prezentul ordin al Ministerului Finantelor Publice, prevede si cresterea cheltuielilor de cazare care pot fi compensate pentru salariatii care nu se cazeaza in unitati de cazare cand sunt in delegatie, la 45 lei/noapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu